Les Misérables: Poveste fără sfîrșit

Departe de subtilitățile unui La Haine sau curajul & profunzimea unui Gomorrah, filmul nominalizat la Oscar regizat de Ladj Ly, proaspăt intrat și în cinematografele mioritice, își pune toate speranțele în dinamica (i)morală ecou Training Day a unui trio de agenți BAC (Brigade anti-criminalité) din Montfermeil, suburbie din Estul Parisului: Chris, cowboy francez corupt & agresiv, Gwada, imigrant tăcut și indecis cu privire la propriul comportament, și Ruiz, transfer provincial curajos și (aproape) singurul reper moral al filmului. Rutina zilnică a plimbărilor cordiale și a traficului de influență se complică cînd unul dintre ei îl rănește cu un glonte din cauciuc pe un puști care a furat un pui de leu dintr-un circ, pentru că, nu-i așa?, pînă și copiii ajung să se fure între ei acolo unde, cum ar zice BUG Mafia, „Soarele răsare doar dacă-l plătești.”

Inevitabil, toată intriga mușamalizării naște tensiuni în echipă și în rîndul mai multor figuri influente din minorități diverse, iar cei trei, în special Chris, sînt nevoiți să întindă corzile relațiilor cu clanurile pe care le supraveghează, în niciun caz controlează („Treaba asta o să ne coste scump”, realizează Chris într-un moment Captain Obvious). Deși se împiedică în scene & personaje fie irelevante, „puse cu mîna” pentru exotismul lor, fie prozaice, sau în metafore existențiale mediocre („Oamenii creează constrîngeri ce n-ar trebui să existe. Asta se numește servitudine”), Les Misérables are cîteva driblinguri izbutite: Alexis Manenti în rolul lui Chris e delicios, iar suspansul funcționează, uneori într-un fast food unde se întîlnesc Legea impotentă și trei clanuri pentru a negocia posesia filmării incidentului, dar mai ales într-un final revanchard pentru care aș fi sugerat în coloana sonoră ceva de la Justice.

PS. Apropo de muzică, cu ocazia asta am reascultat PNL și „Le monde ou rien”, unde au un vers despre BAC: „Que du bon-char fuck tout ce qui vaut pas un rond / Comme l’honneur du bacqueux”. („All we do is hustle, fuck whatever isn’t worth a dime / Like the Anti Crime Brigade’s honor”).

6/10 ★