Uncut Gems: Lăcomie, diamant neșlefuit

Într-o mină din Etiopia, doi mineri extrag pe ascuns un opal considerabil de mare, care ajunge în mîinile lui Howard Ratner (Adam Sandler), bijutier la limita legii și parior înrăit din New York. Acesta speră să vîndă piatra prețioasă pe cîteva milioane de dolari la o licitație și astfel să scape de datoriile pe care le are, în special cea în valoare de o sută de mii dolari către cumnatul său cămătar, Arno (Eric Bogosian). Planurile îi sînt date peste cap după ce un hustler de-al său, Demany (LaKeith Stanfield, pe care l-ai văzut probabil în Atlanta sau Sorry to Bother You), îl momește la prăvălie pe Kevin Garnett (în propriul rol), un jucător celebru de baschet. Hazardat, Ratner îi arată piatra lui Garnett, care e fascinat de ea și o împrumută. A doua zi, cînd să o ia înapoi, Garnett e de negăsit, iar Demany se eschivează.

Lucrurile încep astfel să se complice și mai mult pentru deja anxiosul & frivolul Ratner (care ne aduce aminte de personaje precum Ratso – hey, Rat-ner!, interpretat de Dustin Hoffman în Midnight Cowboy, sau Tony Montana în Scarface – firește, o variantă caricaturală, anti-glam), care din lăcomie & alienare leagă o pînză de păianjen cu înțelegeri și promisiuni riscante, sperînd că mîntuirea va veni după ce va intra din nou în posesia pietrei. Iar Sandler, din păcate subevaluat de-a lungul carierei ca actor de dramă – distribuit, totuși, în cîteva titluri precum Punch-Drunk Love sau The Meyerowitz Stories –, face un rol memorabil, amintindu-ne de stilul & substanța unui John Turturro (și nu doar pentru că seamănă vag fizic).

Un neo noir anxios și obscen despre subcultura și economia neagră a traficului cu bijuterii, despre supraviețuire urbană și eventual căpătuială ilegală, care începe cu o explorare aproape cosmică a interiorului unei pietre prețioase ce se transformă în imaginile unei colonoscopii. „They say you can see the whole Universe in opals, that’s how fucking old they are”, zice la un moment dat Howard. Universul și toată perfecțiunea tragediei umane în goana după aur.

9/10 ★