Bumblebee: Restart

Bolidul galben din Transformers a fost dintotdeauna cel mai simpatic, iar scenarista Christina Hodson, împreună cu regizorul Travis Knight, amîndoi cu chef de muncă (CV-urile lor nu sînt la fel de „bogate” ca ale unor Michael Bay sau Alex Kurtzman) au reușit chiar mai mult de-atît: i-au conturat și mai multă candoare caracterului.

Astfel, a ieșit o bijuterie de spin-off la seria originală, deloc prețioasă (Hailee Steinfeld e caldă și elocventă, John Cena e, ca de obicei, captivat și captivant, poate insuficient exploatat, dar i s-au păstrat totuși cele mai cool replici), fără prea mult sirop patriotic & narativ și scuturată de acțiune bombastică (oricum, aproape de necuprins cu creierele noastre prea lente, după cum au ținut să ne demonstreze cel puțin cu Transformers: The Last Knight).

Mai mult decît povestea unui autobot care salvează Pămîntul, mai degrabă o metaforă despre prietenie și cum să treci peste dispariția unei persoane foarte apropiate, Bumblebee își ia în serios rolul de film pentru adolescenți cu vibe optzecist, în care un tocilar face echipă cu un prieten „fantastic” (E.T. e referința cea mai evidentă – probabil Spielberg a dat cu pumnul în masă – , dar felul în care Charlie descoperă și are grijă de epavă îmi aduce aminte de stilul lui John Carpenter în Christine). Coerent, amuzant și, în același timp, emoționant, avem de-a face cu cel mai necăutat și dezinvolt din franciză.

8/10 ★