Triple Frontier: Veterani la pămînt

Departamentul de producție Netflix poreclit „Ceva să placă la toată lumea” mai bifează un lungmetraj de categoria B, după ce a dat undă verde unui proiect vechi din 2010, propus inițial celor de la Paramount și în jurul căruia au roit nume precum Johnny Depp, Tom Hanks, Will Smith, Tom Hardy, Mark Wahlberg, Channing Tatum sau Mahershala Ali, dar și regizoarea Kathryn Bigelow (vezi The Hurt Locker sau Zero Dark Thirty). Dar, unde ajung toate filmele atunci cînd sînt refuzate? La Ben Affleck, firește, a cărui expresie nesărată trebuie să o suportăm pentru alte două ore, doar de dragul lui Oscar Isaac.

Expendables pentru generația tînără: o gașcă de foști soldați americani fac din nou echipă, de data asta în afara legii, pentru a fura banii unui traficant de droguri cam sărac pentru un columbian și care trăiește izolat undeva în junglă, foarte aproape de granița cu Peru și Brazilia. Santiago Garcia, interpretat de Isaac, îi strînge pe toți, printr-o pastișă Ocean‘s 11, iar în „dream team” mai apar Charlie Hunnam (vezi Papillon), Garrett Hedlund (pentru că seamănă cu Hunnam) și Pedro Pascal (pentru că Narcos). Firește, ca la orice heist, e nevoie de o femeie: slavă Domnului pentru Adria Arjona!

Triple Frontier virează însă dinspre acțiune către aventură & faux dramă, în ceea ceea ce ar fi putut fi un eseu vag western despre supraviețuire (băieții ăștia chiar traversează Anzii fără apă și mîncare, nu mai zic fără experiență) și lăcomie (probabil singura scenă cu miză și în același timp din alt film e cea în care un măgar se prăbușește în prăpastie, împreună cu zecile de milioane pe care le căra în spate). Doar că totul e atît de inexpresiv, impersonal, stîngaci sau ridicol (deși e lăudat ca pilot, Catfish ignoră complet rațiunea & sistemele de siguranță atunci cînd decide să încerce, suicidal, să urce elicopterul acolo unde vrea scenaristul Mark Boal, de altfel gagiu isteț), încît din vreo trei, patru filme la un loc nu iese niciunul.

De ce să-l vezi? Ai două beri și o pungă cu popcorn și nu știi ce să faci cu ele. Iar Roma nu e o opțiune.

5/10 ★