5 filme online #DeVăzut pe platforma TIFF Unlimited

Îndrăzneț și aș zice chiar precoce (în afară de IFFR Unleashed, platforma festivalului de film de la Rotterdam, nu prea cunosc altele virile), TIFF își lansează săptămîna asta propria platformă Video on Demand, aka TIFF Unlimited, iar abonamentul, în presale, costă 10 euro pentru trei luni (cît Netflix într-o lună, cu alte cuvinte). Ce găsești? Deocamdată peste 40 de titluri, iar filme noi se vor adăuga la fiecare două săptămîni. Am ales cinci, în caz că au trecut pe lîngă tine.

La grande bellezza (2013) (fotografie principală)

Tribut vizual adus Romei și cinematografiei neorealiste italiene, filmul lui Paolo Sorrentino despre un oraș spectaculos decadent, despre un flâneur nostalgic care tocmai a împlinit vîrsta de 65 de ani, dar și despre cinema în sine, chiar dacă în unele momente formal sau prețios.

Wild Tales (2014)

Filmul regizat de argentinianul Damián Szifron adună șase povești scurte care explorează extremele psihicului uman: de la o ceartă în trafic la o nuntă care ia o întorsătură aproape suprarealistă, Relatos salvajes (pentru că numele în limba spanolă e mai cărnos și strident decît orice traducere) e inteligent, amuzant și captivant, unul dintre cele mai bune ale anului respectiv.

La isla mínima (2014)

Un alt răsfățat al festivalurilor, care a luat cam tot ce se putea lua în țara de baștină la San Sebastian și Goya, Marshland, cum a fost tradus în limba engleză, e un thriller polițist în cheie True Detective cu substrat politic și cu meșterii Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo și Antonio de la Torre în prim-plan.

Belgica (2016)

Doi frați deschid împreună o crîșmă al cărei succes începe să le dea „cu minus”, din mai multe puncte de vedere. Regizat de Felix van Groeningen, cunoscut pentru The Broken Circle Breakdown, dar și recentul Beautiful Boy, despre care am scris la vremea respectivă aici.

The Killing of a Sacred Deer (2017)

4.922 de spectatori au intrat la filmul lui Yorgos Lanthimos, regizorul grec de senzație al ultimului deceniu, despre care am mai scris pe blog cu ocazia The Favourite, iar asta îmi spune că probabilitatea e destul de mare să nu-l fi văzut. Cred că e cel mai înțepător al său, așa că-i musai.