Good Omens: Cînd Răul împinge Binele de la spate

O poveste oportună pentru vremurile încordate pe care le trăim, despre prietenia neconvențională dintre un înger și un demon, care încearcă să conviețuiască și să se bucure împreună de Lumea asta, așa cum e ea, cu bune și cu rele. Sau chiar să o salveze, deși faptul că peste 20.000 de oameni au semnat o petiție prin care acuză mini-seria de blasfemie și le cer celor de la Netflix să o anuleze (deși Good Omens e produs de Amazon Prime!) îmi dă motive întemeiate să cred că nu merită.

Dar, firește, nu toată lumea are simțul umorului, cum nu toată lumea crede că Pământul e rotund, iar Aziraphale (Michael Sheen) și Crowley (David Tennant), împreună cu vocea lui Dumnezeu, naratorul (inegalabila Frances McDormand), sînt nevoiți să nu discrimineze cînd vine vorba să ne scape din mîinile Anticristului pe care Crowley îl livrează din greșeală unei familii din „Anglia profundă” (și hazlie).

Dacă chimia dintre cei doi funcționează, la fel și sarcasmul & umorul acela britanic, Good Omens e încărcat inutil cu personaje și intrigi secundare – printre ei, Jon Hamm în rolul Sfântului Gavril sau Adria Arjona (vezi Triple Frontier) în rolul unei vrăjitoare cu sînge latin. Ignorăm însă faptul că ratează complet conturul din jurul celor doi prinți și ne bucurăm de palavrele lor deștepte: „Animals don’t kill each other with clever machines. Only humans do that.”

De ce să-l vezi? Cu siguranță pe inima fanilor unor Preacher sau The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, mini-seria bazată pe romanul scris de Terry Pratchett și Neil Gaiman e absurdă, comică și înțepătoare.

7/10 ★