Little Woods: Mungiu vs. Beyoncé

Două surori care n-au avut noroc de bărbați decenți în viața lor trăiesc de pe azi pe mîine într-un orășel din North Dakota, aproape de granița cu Canada. Deb (Lily James), sora mai mică, are un copil și a ales să se mute din casa părintească într-o rulotă, iar Ollie (Tessa Thompson) a fost arestată pentru trafic de medicamente, dar peste puțin timp scapă de eliberarea condiționată și caută cu disperare un job. Circumstanțele atenuante nu se lasă prea mult așteptate: problema banilor devine insuportabilă, iar Deb e iarăși gravidă.

Exercițiu în realism european (salut, Cristian Mungiu!), cu nuanțe thriller & western, debutul regizoarei Nia DaCosta, chiar dacă dulceag & previzibil, adună la un loc interpretări impecabile (Thompson face totuși abuz de privirea sfidătoare, ar trebui să o păstreze pentru Thor), atît ale celor două eroine, cît și ale acelor bărbați, nu-i așa?, indiferenți, agresivi sau alcoolici, dar totuși „gentlemeni”, cum se caracterizează la un moment dat între ei – stereotipizarea lor pare totuși dintr-un videoclip al lui Beyoncé.

De ce să-l vezi? Ești fan al melodramelor din interiorul comunităților modeste, neputincioase și ignorate de instituții. Și mai ales al cadrelor nostalgice de provincie.

6/10 ★