Yesterday: Și l-am prins cu The Beatles în gură

E greu să ieși în evidență ca muzician, iar Jack Malik, interpretat cu candoare și precizie de Himesh Patel, încearcă s-o facă în ciuda faptului că e netalentat – ce-i drept, are o voce remarcabilă, însă compoziția e cel mult mediocră.

Norocul îi surîde, miracolul se întîmplă, vorbim totuși despre un scenariu scris de Richard Curtis, meșterul comediilor romantice britanice, după o idee de Jack Barth: eroul nostru le cîntă prietenilor tocmai piesa care oferă titlul filmului și toți jură că n-au mai auzit-o niciodată și că habar n-au cine sînt The Beatles! Glumele bune încep să apară: „Well, it’s not that good… It’s not Coldplay, Fix You“, consideră cineva de la masă.

Fan al trupei și cu o memorie bună, neinspiratul Malik alege calea ușoară, iar norocul îi surîde după ce înregistrează cîteva cîntece într-un studio al unui prieten al prietenei cele mai bune, inocenta Ellie (Lily James), care îi e în același timp manager. E repede chemat la o televiziune locală, iar în aceeași seară Ed Sheeran îi bate la ușă, să-i ofere rolul de opening act în turneul său.

Firește, Malik îl depășește în hype și își va petrece următoarele săptămîni din viață prin avioane private, emisiuni de top, ședințe foto sau întîlniri de marketing & vînzări. În același timp, extazul se va subția și plagiatorul nostru va deveni tot mai dezamăgit de industrie și mai ales de el însuși. Probabil că a uitat tocmai versurile: „Money can’t buy me love”. Sau altele încă nescrise: „Beatles can’t buy me happiness”.

Fentat din regie de Danny Boyle în momentele anoste din scenariu, filmul reușește cel mai bine cînd jonglează cu intriga absurdă (pe care o abandonează spre a doua jumătate și probabil că mai bine așa, decît să întindă coarda) și notele de subsol despre conservatorismul pop: cum s-ar marketa astăzi un proiect neprefăcut precum The Beatles? Iar gluma involuntară făcută de Ed Sheeran spune totul, cînd îi sugerează lui Malik să schimbe titlul cîntecului „Hey, Jude” cu „Hey, dude”.

De ce să-l vezi? Himesh Patel și Lily James sînt irezistibili, iar scenariul suficient de atent să nu cadă în ridicol. Genul ăla de film fără pretenții, care-ți aduce aminte că mai important decît să fii vreun geniu e să accepți că nu ești.

7/10 ★